28.4.10

οι τελευταίες ευρωπαικές μέρες;

Έκανα κλικ σήμερα σε ένα site του εξωτερικού και στα vacancies που προσέφερε το group έγραφε ότι δίδεται 13ος μισθός, ιδιωτική ασφάλεια και άλλα τέτοια. Σκέφτομαι ότι αυτά στην Ελλάδα τελείωσαν. Όσο νιώσαμε Ευρωπαίοι, νιώσαμε. Τώρα πια ήρθε η ώρα να φάμε την κατραπακιά που τόσα χρόνια αποφεύγαμε. Καλώς ήρθες άνοιξη, καληνύχτα Ευρώπη. Σήμερα ειδικά που έχει και την πανσέληνο, μας πήρε και μας σήκωσε. Κάθε μέρα και χειρότερα. Και σήμερα είμαστε εμείς, αλλά αύριο θα είναι κάποιοι άλλοι. Θα μπορούσα να σου κάνω τέτοιες αναλύσεις με τις ώρες. Βλέπεις τις σπούδασα κιόλας. Το θέμα είναι ότι σιγά σιγά παύω να νιώθω Ευρωπαίος. Μπροστά μου ανοίγεται ένας καινούριος βαλκανικός κόσμος ξανά. Φτηνό εργατικό δυναμικό. Κάτι σαν Βουλγαρία, Ρουμανία. Γι' αυτό αποφάσισα να αντισταθώ, όσο μπορώ. Και να μην αποχαιρετίσω ακόμα τον ευρωπαϊκό μου προσανατολισμό. Αποφάσισα λοιπόν να τρώω στα μικρά ασιατικά μαγαζιά του κέντρου όπου οι Ασιάτισες σερβιτόρες σου μιλάνε αγγλικά όπως Λονδίνο, να αγοράζω ψωμί από το Chez Paul που σου μιλάνε σπαστά ελληνογαλλικά, να βλέπω μόνο ισπανικό κινηματογράφο, να κοιτάζω τι προσφέρουν στα vacancies οι ξένες εταιρίες, να παίρνω αρώματα από το Sephora όπως Παρίσι και να πηγαίνω στο Ελ. Βενιζέλος να βλέπω τα αεροπλάνα που πετάνε για Βερολίνο. Κι έτσι δεν θα πω αντίο στην Ευρώπη κι ας είμαι ο πιο φτωχός συγγενής της. Χρόνια τώρα. Αυτοί δε με θέλουν, αλλά εγώ θα ήθελα να τους μοιάσω. Και τώρα που μου λένε ότι δεν θα τους μοιάσω ποτέ, θα συνεχίσω να ζω το european dream ξορκίζοντας το κακό που με βρήκε.

P.S. 1 Έτσι κι αλλιώς πάντα τους ζηλεύαμε τους Ευρωπαίους όταν ταξιδεύαμε στις χώρες τους και γυρίζαμε πίσω και λέγαμε πόσο οργανωμένοι είναι.
P.S. 2 Τώρα λοιπόν που πήραν χαμπάρι ότι δεν ανήκουμε στην οικογένειά τους και μας την έκατσαν όλοι θα πάρουν το δρόμο τους. 
P.S. 3 Αλλά τους λέγαμε και ξενέρωτους επειδή τρώγανε μία χωριάτικη στα δύο. 
P.S. 4 Δε νομίζω πάντως ότι αυτή η Ευρώπη είναι το όνειρο του Κολ, του Μιτεραν και όλων όσοι εργάστηκαν για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. 
P.S. 5 Kι επειδή κράτησε πολύ το παραμύθι, για να σοβαρευτούμε. Πιστεύεις ότι έχουμε καμία σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους; Γιατί εγώ δε νομίζω. Είμαστε από άλλο πλανήτη. 
P.S.6 Γι' αυτό και μας βάζουν στη γωνία, γι' αυτό και μόνοι μας θα πρέπει να βρούμε τη λύση. Αν αλλάξουμε μυαλό. Μόνο έτσι θα ξαναγίνω κι εγώ Ευρωπαίος.  

18 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Κάτσε να δεις που και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το δρόμο μας..

One of the people είπε...

Πολυ μ' αρέσει! Ακούς εκεί οι Πορτογάλοι Ευρωπαίοι που το μόνο που ξέρουν είναι να τραγουδάνε quero sera tu baccalaο Μaria (θέλω να μυρίσω τον μπακαλιάρο σου μαρία)

Hfaistiwnas είπε...

Στις ειδήσεις για Ισπανία και Πορτογαλία έλεγαν..
Αλήθεια; Είναι αυτό στίχος;;;
χαχαχαχα!

mahler76 είπε...

βασικά τώρα θα γίνουμε Ευρωπαίοι. Πρίν ήμασταν Ευρω-πέη του χαβαλέ και της ξάπλας. Τώρα που θα σφίξουν οι κώλοι θα γίνουμε άνθρωποι.

Y.Γ: Η ελληνική τριτοκοσμική κοινωνία δεν θα γίνει ποτέ ευρωπαική με γαλλικά ψωμιά και ασιατικό φαγητό. Αυτές οι φιοριτούρες και οι δήθενιές μας έφαγαν και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

SK είπε...

Γιατί να γενικεύουμε? Υπάρχουν Έλληνες που είναι Ευρωπαίοι (με όποιο τρόπο θέλεις να το ορίσεις) και υπάρχουν και Ευρωπαίοι που δεν είναι Ευρωπαίοι. Οι άνθρωποι ας κρίνονται κατά περίπτωση και με βάση τα ατομικά προτερήματα και ελαττώματά τους, όχι με βάση την εθνική ή γεωγραφική τους καταγωγή.

Επίσης το να ζει κανείς στην Ελλάδα ή το να μετακομίσει αλλού δεν είναι πια η σημαδιακή απόφαση που ήταν πριν από δυο ή τρεις γεννιές. Κόσμος πάει κι έρχεται σε άλλες χώρες, φτιάχνει τη ζωή του κτλ.

Σίγουρα ο τρόπος που σκέφτομαι έχει επηρεαστεί από το γεγονός ότι ζω στο εξωτερικό, και από το ότι περιβάλλομαι από μια κοινωνία γεμάτη άτομα που έχουν ζήσει ή αλλάξει χώρες και μια και δυο και τρεις φορές. Αλλά νομίζω ότι ο σύγχρονος κόσμος έτσι είναι. Τα σύνορα είνα γραμμές στο χάρτη, όχι ανυπέρβλητα τοίχη. Ο καθένας ας κάνει τη ζωή του (αν είναι εφοδιασμένος με τα σχετικά προσόντα) με ορίζοντα όλον τον κόσμο, όχι την μικρή μας γειτονιά.

One of the people είπε...

@ Ηφαιστιωνας. Και στιχος και τραγουδι και το χορευουν...

One of the people είπε...

@ mahler... Ευρωπαίοι ποτέ. Άνθρωποι ναι. Ξανά. Αλλιώς δεν αντέχεται.

One of the people είπε...

@ ΣΚ. Χωραει πολυ κουβεντα στο θεμα που ανοιγεις. Αλλα δεν ειναι ολοι σαν εσενα, ακομα και σαν εμενα που εφυγα 2 φορες απο την Ελλαδα και ισως ξαναφυγω σε λιγο. Υπαρχουν ανθρωποι σ αυτη τη χωρα που ειναι αδυναμα. Εκτός απο τα λαμογια και τους μαλακες υπαρχουν και οι ανθρωποι που δεν εχουν ευκαιριες, που δεν τους τις δημιουργησε κανεις, που δεν τους παίδευσε κανείς, που δεν τους ξύπνησε κανείς και που όσο μακρια κι αν ειναι απο το δικο μας τροπο σκεψης δεν παυουν να ειναι πολιτες αυτου του τοπου. Μακρια απο εμενα ο εθνικισμος και ο σωβινισμός αλλά το DNA μας δεν αλλαζει οσο κι αν ταξιδεψουμε.

Hfaistiwnas είπε...

λολολ! πωπωπω δεν θα το πιστέψεις τι σκέφτηκα τώρα! Αλλά είναι σόκινγκ και δεν θα το πω!!! OMG! Θεϊκό!!!

Άντε και το Μαρικάκι ψαράκια τηγανίζει μες το μαγεριό! λολολολ!

DaisyCrazy είπε...

Μα οι Ευρωπαίοι ποτέ δεν ήθελαν ούτε βοήθησαν την Ελλάδα. Θυμήσου πως κοιτούσαν απαθέστατοι την καταστροφή της Σμύρνης, τον κόσμο να καίγεται, να πνίγεται. Απλά είναι μια επανάληψη της ιστορίας. Γιατί η ιστορία φίλε μου κύκλους κάνει. Δεν πάει μπροστά όπως θέλουμε να νομίζουμε. Δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Έχει ελλιπτική τροχιά σαν τη τροχιά της γης.

Εγώ πιστεύω ότι απλά τώρα έπεσαν τα προσωπεία τους και φάνηκε ο πραγματικός τους χαρακτήρας. Κι όπως πολύ σωστά λες ας πάρουν αυτό το μάθημα κι οι άλλες χώρες σαν την Ελλάδα που θα ακολουθήσουν (Πορτογαλλία, Ισπανία).

Φυσικά από την διάσπαση της Ε.Ε. ποιος κερδίζει; Οι Η.Π.Α. και το Η.Β.

ασωτος γιος είπε...

καπως ετσι οπως τα λες αλλα καναμε πολλα λαθη , φαγανε πολλα ,δεν τους τιμωρησαμε οπως επρεπε για κοιταζαμε τη βολη μας ε τωρα ηρθε η ωρα να φαμε το χαστουκι μας βεβαια , και πιστευω μεσα σε ενα χρονο θα εχουμε αλλαξει πολλα και τα ασιατικα μαγαζα του κεντρου ειναι μια χαρα

One of the people είπε...

That's the story of the history :)

Young, confused and in love with life είπε...

To thema telika einai pos o Ellinas nomize pos einai e3ipnos k pos den ithele pote na ginei Europaios. Hthele apla na einai ena pagapontis pou tha tous faei kati parapano...Kai sigoura polles kiniseis kivernisewn den itan k oi pio sofes (k milao apo to 80 k meta - isws k noritera). Twra pou teliosan ta paketa ntelor k oi megales xrimatodotiseis tis EU kai pou oi politikoi mas eginan akoma pio dieftharmenoi irthe i ora na peinasoume... Eimaste mia neosistati xora oute kan 200 etwn pou nomizoun pos eimaste k e3ipnoi! Ti perimename?

One of the people είπε...

Tina, to thema einai na bgei kati kalo apo auti tin istoria. Kai to kalo poy blepo einai pos o laos to mono poy exei mprosta tou einai na allaksei nootropia. Mono etsi tha sothoume.

UrbanTulip είπε...

Η ατυχία των κακών κυβερνήσεων ( με αποκορύφωμα τον Κωστάκη) πήρε την Ελλάδα χρόνια πίσω.
Νομίζω η έννοια "Ευρώπη" είναι κάπως υπερτιμημένη, αν και καταλαβαίνω τι λες ότι γράφεις για όλα όσα θα κάνεις για να παραμείνεις Ευρωπαιος.
Εύχομαι αυτή η κρίση να ξεπεραστει...

Young, confused and in love with life είπε...

To thema einai an theloume na sothoume... Mallon to oti akouo eidiseis mono apo radio de me exei troma3ei arketa. Oi alloi einai tromokratimenoi. Katse na katevo apo to Neo-elliniko mou sinefaki na do ti ginetai k edw...
Mipos na ta mazepso k na figw k egw? Alla pou? Oi xores pou m'aresoun pane k autes gia ptoxefsi...

Unknown είπε...

καλησμπερα σας

One of the people είπε...

Hello angel!