12.11.08

η επικοινωνία

Είναι ιδιότυπη. Δύσκολη. Όμορφη. Σημαντική. Ανθρώπινη. Η επικοινωνία είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Είναι αυτό που ζητάς από τις σχέσεις σου με τους ανθρώπους και αυτό που προσφέρεις. Είναι η δική σου κατάθεση στη δυαδικη κι όχι μόνο σχέση. Είναι η επαφή σου, το link με τον υπόλοιπο κόσμο. Κι έχει και διαφορετικές μορφές. Σήμερα, η εποχή προστάζει να μπούμε σε άλλους τρόπους επικοινωνίας. Τρόπους που δεν έχουν να κάνουν ίσως με τίποτα με όσα μάθαμε μέχρι τώρα. Και σε ρωτώ, είναι virtual να επικοινωνείς μέσω διαδικτύου; Να έχεις φίλους και γνωστούς μέσα σ' έναν υπολογιστή. Να μη νιώθεις μόνος στο σπίτι με το πάτημα ενός κουμπιού. Να ονειρεύεσαι ότι ακόμα και σχέση μπορείς να κάνεις με ανθρώπους μέσα από το διαδίκτυο. Πολλές φορές σε παρέες έχω υποστηρίξει ότι αυτό είναι ο νέος τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων, αλλά άλλες τόσες φορές τον έχω αρνηθεί αυτό τον τρόπο. Είναι τόσο άψυχος. Και όπως έρχεται μπορεί και να φύγει. Αρκεί ένα τεχνικό πρόβλημα για να αποκοπείς από αυτό το περιβάλλον. Αλήθεια τώρα, δεν προτιμάς κι εσύ την επαφή, την πραγματικότητα; Να δώσεις ραντεβού στη Σταδίου, να στρίψεις στη Χρήστου Λαδά και να βρεθείς στην πλατεία Καρύτση να μιλάς, να φλερτάρεις, να ζεις;

P.S. 1 Αφορμή γι αυτό το post ένας στίχος του τραγουδιού των Rah Band, Clouds across the moon, κι η επιθυμία για επικοινωνία.
P.S. 2 Αυθόρμητη επιθυμία, που συνοδεύεται από τη σκέψη για περισσότερο και δημιουργικότερο χρόνο με τους ανθρώπους.

8 σχόλια:

the boy with the arab strap είπε...

τωρα γιατι τα λες αυτα , επικοινωνια θελει οποιος ασχολείται με το δίκτυο. αν η πραγματικη ζωη , ηταν καλυτερη δεν θα σπαταλουσαμε τοσο χρονο εδω . πλατεια καρυτση , τι εχει εκει και σε τραβαει ?

pastlifedreams είπε...

οι ανθρώπινες σχέσεις είναι καταδικασμένες , ειναι προβληματικές , γιατί κουβαλάμε πολλά και θέλουμε να τα ξεφορτώσουμε στις οποίες σχέσεις . πρώτα πρέπει να έχουμε ισορροπία με τον εαυτό μας ωστε να μπορούμε να επικοινωνούμε με τον περίγυρο μας.

Hfaistiwnas είπε...

Δίκιο έχεις σίγουρα..
προσωπικά έχω στηριχτεί πολύ στο διαδίκτυο.. φίλοι, γνωστοί, δουλειά..
Δεν είναι φυσιολογικές σχέσεις όμως, σε αυτό συμφωνώ, είναι κάτι σαν εικονικές...

tovenito είπε...

όταν μιλάμε για συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων, πόσο εύκολο είναι να ξεφύγεις από την ασφάλεια που προσφέρει μια εικονική γνωριμία (κατ' αρχήν);

Ανώνυμος είπε...

Όπως το λες: "η επικοινωνία είναι πολύ μεγάλο πράγμα". Και η ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία ακόμα μεγαλύτερη. Ναι, είναι virtual να επικοινωνείς, αλλά μόνο τεχνικά. Ναι, μπορείς να έχεις φίλους μεσα στον υπολογιστή, αρκεί να ξέρεις ότι υπάρχουν και στην άλλη άκρη της οθόνης. Ασε που τώρα με τις τρελές ταχύτητες τα τεχνικά προβλήματα είναι λιγότερα(;). Να'ναι καλά η forthnet!

P.S. 1: Εδώ τα κατάφερε η 'Betty' να επικοινωνήσει στον Αρη με την πτήση 247, δε θα τα καταφέρεις εσύ σε μια τόσο' δα Γη;
P.S. 2: Να θυμηθώ ν'αγοράσω χάρτη της Αθήνας. Just in case.

b|a|s|n\i/a είπε...

μεγάλο θέμα. είναι ένας τρόπος από τους πολλούς της επικοινωνίας. και μπορεί να φέρει κοντά ανθρώπους που εκ των πραγμάτων δεν θα συναντιόντουσαν στην πλατεία καρύτση. λόγω ότι ζουν σε διαφορετικές πόλεις. διαφορετικές χώρες.
εικονική και "άψυχη" είναι όταν παραμένει μόνο εκεί. και απλά δεν είναι το αρχικό στάδιο μιας απτής επικοινωνίας.

One of the people είπε...

@ lost thoughts. Η πλατεια Καρυτση έχει την Πρίζα και το Black Duck. Έχει κάτι αθηναϊκό.

@ pastlife. Όχι και καταδικασμένες. Τρομάζω σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

@ hfaistiwnas. Όλοι έχουμε στηριχτεί και στο Διαδίκτυο, ποιό είναι το επόμενο βήμα είναι το θέμα.

@ tovene. Αγαπημένε, νομίζω ότι όταν έχεις συναίσθημα μέσα σου, ακόμα κι αυτή η επικοινωνία φαινομενικά μπορεί να μοιάζει ασφαλής, αλλά ίσως να μην είναι. Διερωτούμαι κι εγώ.

@ writersblock. Just in case.

@ basnia. Έτσι το δέχομαι.

One Big DJ είπε...

clouds across the moon?...wow to exeis psaksei to thema.

epikoinwnia einai oti sou kanei esena kai oti boleyei tin kardia kai to myalo sou. arkei na min einai ypokatastato tis pragmatikis epikoinwnias. ksereis...aytis pou thelei risko.